Sunday, October 20, 2013

ငါးကင္တစ္ခု အေၾကာင္းျပဳ


ဘေလာ့ဂ္ေပၚမွာ တတ္ႏိုင္သေလာက္ ပို႔စ္အသစ္ေလးေတြ ျပန္ေရးႏိုင္ဖို႔္ ႀကိဳးစားေနပါတယ္။ ဒီေန႔ေတာ့ အားေမြးဖို႔အတြက္ အစားအေသာက္ကေလးေတြဖက္ကို တစ္ခ်က္ေလာက္လွည့္လိုက္ပါအံုးမယ္.. း) ထူးထူးေထြေထြရယ္ေတာ့လဲ မဟုတ္ပါဘူး။ အိမ္မွာ ႀကံဳသလို ေန႔စဥ္ ခ်က္ျပဳတ္စားျဖစ္တာေလးေတြပါပဲ။ အမွန္ကေတာ့ စားမကုန္ႏိုင္လို႔ အမ်ဳိးစံုခ်က္ျဖစ္သြားတဲ့ ငါးကင္တစ္ေကာင္အေၾကာင္းကို ဇာတ္စံုခင္းျပခ်င္တာ… ဟိုတစ္ေလာေလးက မိသားစု အျပင္ထြက္ၿပီး ညစာ သြားစားျဖစ္ၾကတာကေန စတဲ့ဇာတ္လမ္းေပါ့။ ဒီခမာျပည္မွာ ဘယ္သြားသြား ငါးကင္ကေတာ့ ပံုစံမ်ဳိးစံုနဲ႔ ရတတ္ပါတယ္။ ပင္လယ္ငါး အေကာင္ႀကီးလိုမ်ိဳးေတြကစလို႔ ငါးခူ၊ ငါးရံ႕၊ ငါးၾကင္း၊ ငါးေျပမ၊ ငါးေႁမြထိုး၊ ငါးႏုသန္း၊ ငါးစင္ရိုင္းတို႔လို ငါးမ်ဳိးေတြအထိ ငါးအမ်ဳိးအစားေပၚမူတည္ၿပီးေတာ့ သီတံနဲ႔တစ္မ်ဳိး တံစို႔ထိုးလို႔တစ္ဖံု ဆားနဲ႔အံုလို႔တစ္သြယ္ ငွက္ေပ်ာဖက္နဲ႔ ထုပ္ထားတာကတစ္နည္း ပံုစံအမ်ဳိးမ်ဳိးနဲ႔ကို ကင္တတ္ၾကပါေပတယ္။ စားေသာက္ဆိုင္ေတြမွာေတာ့ အမ်ားအားျဖင့္ ငါးခူ၊ ငါးရံ႕ အေကာင္ႀကီးေတြနဲ႔ ပင္လယ္ငါး အမ်ဳိးမ်ဳိး အေကာင္ႀကီးေတြ ကင္တာမ်ဳိးကို မွာလို႔ ရတတ္ပါတယ္။ အဲဒီေန႔ကေတာ့ စားေသာက္ဆိုင္မွာ ေရခဲရိုက္ျပထားတဲ့့ တီလားပီးယားလိုလို ငါးၾကင္းလိုလို ပံုစံမ်ဳိး ဘာငါးမွန္းေတာ့မသိ အေၾကးခြံနဲ႔ ပင္လယ္ငါးတစ္ေကာင္ကို လက္ၫိွဳးထိုး ေရြးခ်ယ္ၿပီးေတာ့ ဆားနဲ႔အံုၿပီးကင္တဲ့ဟာကို မွာျဖစ္ပါတယ္။ ငါးက အေသးဆံုးအေကာင္ကို ေရြးတာေတာင္ တစ္ကီလိုနီးပါးရွိတယ္။ အဲဒီငါးကို အေၾကးမထိုးပဲနဲ႔ ပါးဟက္နားကေန ဗုိက္ထဲက အညစ္အေၾကးထုတ္ ေရေဆးၿပီးေတာ့ အေကာင္မပ်က္ ငါးတစ္ေကာင္လံုးကို ဆားေတြအမ်ားႀကီးနဲ႔ ဖံုးၿပီး က်စ္ေနေအာင္ ရႊံ႕မံသလိုမံလိုက္ၿပီးေတာ့မွ မီးေသြးဖိုမွာကင္ထားတာပါ။ အဲလိုဆားမံထားတာကို ၾကည့္ရင္ အထဲမွာ ငါးရွိမွန္းေတာင္ မထင္ရပါဘူး။ ေက်ာက္ျဖဴတံုးႀကီးလိုလုိ ျဖဴျဖဴ အလံုးႀကီးပဲ ျမင္ရတယ္။ ငါးကင္က်က္ေတာ့မွ အျပင္မွာ က်စ္ၿပီး ေျခာက္ေနတဲ့ ဆားေတြကို ထုၿပီးခြာလိုက္ရင္ အထဲမွာ ငါးက လံုး၀ အေကာင္မပ်က္ ပံုစံမပ်က္ ကင္ၿပီးသား ထြက္လာပါတယ္။ အဲဒီငါးကင္ ပလိန္းသက္သက္ကိုမွ အသားႏႊင္ၿပီး အခ်ဥ္ရည္နဲ႔တို႔စားရတာပါ။ အဲဒီေန႔က ငါးကင္အျပင္ ဂဏန္းကို ငရုတ္ေကာင္းအစိမ္းနဲ႔ေၾကာ္တာရယ္ တံုယမ္ဟင္းရည္နဲ႔ အစိမ္းေၾကာ္တို႔ရယ္ပါ မွာျဖစ္ေတာ့ အစားနည္းၾကတဲ့ မအိမ္သူတုိ႔ မိသားစု သားအမိ သားအဖ သံုးေယာက္သား ေနာက္ဆံုးမွ လာခ်တဲ့ အဲဒီငါးကင္ကို ဘယ္လိုမွ မကုန္ႏိုင္ၾကေတာ့ပါဘူး။ တစ္ဖဲ့ ႏွစ္ဖဲ့သာ စားျဖစ္ၿပီးေတာ့ ငါးကင္ တစ္ေကာင္လံုးနီးပါး က်န္ေနပါေလေရာ။ အဲဒါနဲ႔ အဲဒီ က်န္ေနတဲ့ ငါးကင္ကို ထုပ္ခိုင္းၿပီး အိမ္ကိုပဲ Take away ယူလာခဲ့ရေတာ့တာေပါ့။

အဲဒီမွာ ေနာက္ေန႔မနက္ ဟင္းခ်က္ဖို႔ ဟင္းအမယ္ စဥ္းစားတဲ့အခ်ိန္မွာ ညကငါးကင္ကိုပါ ကိစၥျဖတ္ဖို႔ဇာတ္လမ္းက စလာပါေတာ့တယ္။ ငါးကင္ ဒီအတိုင္းကိုေတာ့ မေန႔ညက အခ်ဥ္နဲ႔ တို႔စားခဲ့ၿပီးၿပီ။ အိမ္မွာ အဲလိုမ်ဳိးထပ္မစားခ်င္ေတာ့ဘူး။ ငါးကင္ ပလိန္းအတိုင္းႀကီးဆိုေတာ့ ဟင္းလဲမျဖစ္ဘူး။ အဲဒါနဲ႔ အေျပာင္းအလဲေလး အေနနဲ႔ ငါးကင္ကို အၾကမ္းသုပ္ ခ်ဥ္စပ္ေလး ျပန္သုပ္စားျဖစ္လိုက္ပါတယ္။ ငါးကင္သုပ္ဖို႔ ငါးကိုအသားထြင္၊ ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေလး တစ္မႊာေလာက္ ႏုပ္ႏုပ္စင္း၊ ငရုပ္သီးစိမ္း ပါးပါးလွီး၊ နံနံပင္ ပါးပါးလွီး၊ (ႀကိဳက္တတ္ရင္ စပါးလင္ႏုႏုေလးေတြကိုပါ ပါးပါးလွီး၊ ပူစီနံရြက္၊ ပင္စိမ္းရြက္တို႔ေတြပါ ထည့္သုပ္လို႔ရတယ္။ အိမ္မွာေတာ့ အဆင္သင့္မရွိလို႔ မထည့္ျဖစ္ေတာ့ဘူး။) ဆား ဟင္းခတ္မႈံ႔ အသင့္အတင့္ထည့္၊ ငရုတ္ေကာင္းေလးနဲနဲျဖဴး၊ အခ်ဥ္လိုသေလာက္ကို သံပုရာရည္ေလးညွစ္ထည့္ၿပီး ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ေလး သုပ္စားလို႔ေကာင္းပါတယ္။

ငါးကင္အၾကမ္းသုပ္ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ကေလးပါ။
အဲဒီေန႔ သုပ္စားၿပီးေတာ့လဲ ကိစၥျဖတ္ခ်င္တဲ့ ငါးကင္ ဇာတ္လမ္းက မၿပီးေသးပါဘူး။ ငါးကပဲ အေကာင္ႀကီးတာလား မအိမ္သူတို႔ကပဲ အစားနည္းလြန္းတာလားေတာ့ မသိ။ ငါးကင္ တစ္ျခမ္းလံုးႀကီး က်န္ေနပါေသးတယ္။ ပင္လယ္ငါးဆိုေတာ့ ငါးအသားက မာလဲမာ ဆိမ့္လဲဆိမ့္တယ္။ ငါးၾကင္းလို အသားထဲမွာလဲ အရိုး မြစိ မြစိေတြ မပါဘူး။ အလယ္ရိုး တစ္ခုကလြဲလို႔ ငါးက အသားခ်ည္းပါပဲ။ က်န္တဲ့ငါးကင္ကို အရင္ေႏႊး၊ ခဏအေအးခံၿပီး ေအးေတာ့မွ ေရခဲေသတၱာထဲ ျပန္ထည့္သိမ္းထားရျပန္ေရာ။

အဲဒီငါးကင္ေပါ့၊ ၾကည့္အံုး တစ္ျခမ္းႀကီးက်န္ေနေသးတယ္။
အဲဒါနဲ႔ ေနာက္တစ္ရက္က် ဒီငါးကင္ကို ေနာက္တစ္မ်ဳိး ပံုစံေျပာင္းဖို႔ နဲနဲေခါင္းစားၿပီးတဲ့သကာလမွာ ငါးကင္အသားနဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ငပိခ်က္ ခ်က္ျဖစ္သြားပါတယ္။ ငါးကင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ငပိခ်က္ ခ်က္ဖို႔ အရင္ဆံုး ဒယ္အိုးထဲဆီနည္းနည္းထည့္ ငါးအသားႏႊင္ထားတာကို ျပန္ေၾကာ္သလိုမ်ဳိး နဲနဲနီလာတဲ့အထိ ဆီပူအရင္ထိုးလိုက္ပါတယ္။ ငါးအသားအနီေရာင္သန္းၿပီး ခပ္ေတာင့္ေတာင့္ေလးျဖစ္လာရင္ ဆီထဲကဆယ္ၿပီး ခဏဖယ္ထားလိုက္တယ္။ ဒယ္အိုးထဲက်န္တဲ့ဆီထဲကို ငရုတ္သီးေျခာက္အပြရယ္ ၾကက္သြန္အျဖဴနဲ႔အနီေရာေထာင္းထားတာကို ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ ငရုတ္သီး ဆီသတ္တာ ေမႊးလာရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး သံုးေလးလံုးေလာက္ လွီးထားတာကိုထည့္၊ ငါးပိစိမ္းစား (မွ်င္ငါးပိလို႔လဲေခၚပါတယ္) စားပြဲတစ္ဇြန္းစာေလာက္ကို ေရေႏြးေလးနဲ႔ အဆင္သင့္ေဖ်ာ္ထားတဲ့ ငါးပိေဖ်ာ္ကိုထည့္၊ ဆား(ငါးပိထည့္ထားေတာ့ အေပါ့အငန္ လိုမယ္ထင္သေလာက္ကိုပဲ ခ်ိန္ဆထည့္) ဟင္းခတ္မႈံ႔ထည့္ၿပီး ဆီျပန္တဲ့အထိလံုးပါတယ္။ ဆီျပန္ခါနီးမွာ ခုနကေၾကာ္ထားတဲ့ ငါးအသားပါ ေရာထည့္လံုးလိုက္ပါတယ္။ ဆီျပန္ၿပီးေမႊးလာရင္ ငါးပိခ်က္အႏွစ္ ကိုယ္လိုသေလာက္အေနရေအာင္ ေရနည္းနည္းျပန္ထည့္ၿပီးမွ အဖံုးခနအုပ္ထားၿပီးတည္ပါတယ္။ ငါးပိခ်က္ ေကာင္းေကာင္းဆူၿပီး အိုးခ်ခါနီးမွာ နံနံပင္လွီးထားတာရယ္ ငရုတ္သီးစိမ္း ထက္ျခမ္းခြဲထားတာေလးေတြရယ္ အုပ္လိုက္ရံုပါပဲ။

ငါးကင္အသား ခရမ္းခ်ဥ္သီးငါးပိခ်က္ ေမႊးေမႊးေလး (တမာခ်ဥ္၊ ခ်ဥ္ဖတ္စံု၊ ဟင္းရြက္ျပဳတ္လို တို႔စရာေတြနဲ႔ဆို အရမ္းလိုက္ဖက္တဲ့ဟင္းေပါ့။)
အဲဒါၿပီးျပန္ေတာ့လဲ ငါးကင္က မကုန္ေသးပါဘူး။ အသားေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားႀကီးကို က်န္ေနျပန္ေရာ။ အင္း.. ဒီတစ္ခါေတာ့ အၿပီးကိစၥျဖတ္သင့္ေနၿပီဆိုေတာ့ အဲဒီက်န္တဲ့အသားေတြကို ရခိုင္မုန္႔တီခ်က္လိုက္ရင္ေကာင္းမလား၊ မုန္႔ဟင္းခါးေလးပဲ ခ်က္စားရင္ေကာင္းမလား စဥ္းစားရင္းနဲ႔ ခ်က္မစားျဖစ္တာ ေတာ္ေတာ္ၾကာေနတဲ့ ၾကာဆံခ်က္ပဲ ခ်က္လိုက္ေတာ့မယ္လို႔ စိတ္ကူးရလိုက္တယ္။ အဲဒါနဲ႔ အိမ္မွာရွိတဲ့ မႈိေျခာက္ပန္းေျခာက္ ပဲလိပ္ေျခာက္နဲ႔ ၾကာဆံေတြကို ေရစိမ္ထားလိုက္တယ္။ နဲနဲမ်ား ထူးဆန္းသြားၾကလားမသိ။ ၾကာဆံခ်က္ကို ၾကက္သားနဲ႔ပဲ ခ်က္ေနက်လိုျဖစ္ေနေတာ့ ငါးနဲ႔ခ်က္ဖူးၾကမယ္မထင္ဘူး။ ရိုးရိုးၾကက္သားနဲ႔ခ်က္တဲ့ ၾကာဆံခ်က္လိုပါပဲ။ ၾကက္သားအစား ငါးအသားႏႊင္ထားတာနဲ႔ ခ်က္တာပါ။ ငါးကင္မဟုတ္လဲ ငါးကိုျပဳတ္ၿပီးေတာ့ျဖစ္ျဖစ္ ဒါမွမဟုတ္ ငါးေၾကာ္ကို အသားထြင္ၿပီးေတာ့ပဲျဖစ္ျဖစ္ ခ်က္လို႔ရပါတယ္။ အိမ္မွာေတာ့ ငါးရံ႕ ဒါမွမဟုတ္ ငါးခူလို ငါးမ်ဳိးေတြနဲ႔ တခါတေလခ်က္ပါတယ္။ အရင္ဆံုး ငါးကင္အသားကို မေၾကေအာင္ႏႊင္ထားၿပီး ငရုပ္ေကာင္းမႈန္႔ျဖဴ း ငန္ျပာရည္နဲနဲဆမ္းထားလိုက္ပါတယ္။

ငါးကင္အသားႏႊင္ထားတာကို ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ျဖဴ းထားတာ။
အိုးထဲ ဆီလိုသေလာက္ထည့္ၿပီး ဂ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းထားတာကို ဆီသတ္လို႔ နဲနဲေမႊးလာရင္ ၾကက္သြန္နီလွီးထားတာထည့္ၿပီး ၾကက္သြန္ နီေရာင္သန္းလာတဲ့အထိေၾကာ္ပါတယ္။

ၾကက္သြန္နီလာတဲ့အထိေၾကာ္။
ၾကက္သြန္က်က္ခါနီးမွာ ဆႏြင္းနဲနဲ ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႔နဲနဲထည့္ ငါးအသားႏႊင္ထားတာထည့္ၿပီး လံုးပါတယ္။

ငါးအသားမာၿပီးေတာင့္လာတဲ့အထိ လံုးပါ။
ငါးအသားေျခာက္ၿပီး လံုးလာၿပီဆိုမွ အဆင္သင့္လွီးျဖတ္ထားတဲ့ မႈိေျခာက္ ပန္းေျခာက္ ပဲလိပ္ေျခာက္ေတြနဲ႔ ၾကာဆံကိုပါေရာထည့္လံုးၿပီးမွ ေရထည့္ၿပီး ေကာင္းေကာင္းဆူေအာင္တည္ပါတယ္။
 
မႈိေျခာက္ ပန္းေျခာက္ ပဲလိပ္ေျခာက္ ၾကာဆံ အကုန္ေရာထည့္လံုး။
ေရထည့္ခါနီးမွာ ဟင္းလံုးထားတဲ့အထဲကို ဆား ဒါမွမဟုတ္ ငန္ျပာရည္လိုသေလာက္ထည့္ ဟင္းခတ္မႈန္႔ထည့္ ၾကက္သြန္နီဥအလံုးလိုက္ေတြပါ အားလံုးေရာထည့္လိုက္ပါတယ္။ ငါးဖယ္ေၾကာ္ ငံုးဥျပဳတ္ေတြထည့္ခ်င္လဲ တခါတည္းထည့္လို႔ရပါတယ္။

ေရထည့္ၿပီး ေကာင္းေကာင္းဆူေအာင္တည္ၿပီ။
ဟင္းရည္ပြက္ပြက္ဆူလာရင္ မီးေလွ်ာ့လိုက္ၿပီး မီးေအးေအးမွာ နဲနဲဆက္ဆူေအာင္ထားၿပီးေတာ့မွ ဟင္းအိုးထဲ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ေလး လုိသေလာက္ျဖဴ းထည့္ၿပီး မီးဖုိေပၚကခ်လို႔ရပါၿပီ။

ဟင္းရည္ဆူၿပီ။ ငရုတ္ေကာင္းေလးခတ္...
ၾကာဆံခ်က္ပူပူေလး စားလို႔ရပါၿပီ။ ငံုးဥမရွိလို႔ ဟင္းရည္ထဲ ၾကက္ဥျပဳဳတ္ လွီးထည့္ထားတယ္။
 ကဲ... ငါးကင္တစ္ေကာင္လဲ မအိမ္သူလက္မွာ ပံုစံအမ်ဳိးမ်ိဳးေျပာင္းၿပီးေတာ့မွပဲ နိတၳိတံေတာ့တယ္။ ေနာက္တစ္ခါ စားေသာက္ဆိုင္သြားရင္ ငါးကင္အေကာင္ႀကီးႀကီး မမွာမိေအာင္ သတိထားအံုးမွ....

☺ ☺ ☺ ☺  ♥ ♥ ♥  ☺ ☺ ☺ ☺

အၿမဲတမ္း ၿငိမ္းခ်မ္းၾကပါေစ။

4 comments:

ဟန္ၾကည္ said...

အစ္မအိမ္သူလို နည္းေပါင္းစံု မႀကံစည္တတ္တဲ့ သူသာဆိုရင္ေတာ့ အႏွီငါးကင္ခမ်ာ အမႈိက္ပံုးထဲေရာက္ရွာေရာ့မယ္...အခုမ်ားက်ေတာ့လည္း အသြင္ေျပာင္းပံုမ်ားခ်က္ကေတာ့ ငါးကင္ခမ်ာ သူ႕ကိုယ္သူ ဘာေကာင္မွန္းေတာင္ အေတာ္စဥ္းစားယူရလိမ့္မယ္ ထင္ပါရဲ႕... း)

ငါးကို အႏွီလို ဆားနဲ႔ကင္တာႀကီးကို သိပ္မႀကဳိက္ဘူးဗ်ာ...ဒီဘက္က ယိုးဒယားေတြလည္း အႏွီလိုႀကီးကင္တာ ခံတြင္းမလိုက္ဘူး...တရုတ္ေတြကင္သလို မီးဖိုေပၚမွာ ကင္တာပဲ ခံတြင္းလိုက္တယ္...ကင္ဆာေတာ့လည္း ေၾကာက္သဗ်...

San San Htun said...

မအိမ္သူတိုု ့မ်ား ေတာ္ပါေပတယ္...ငါးကင္တခုုကိုု အေၾကာင္းၿပ ုု၍ သံုုးမ်ိဳးေတာင္ ရေအာင္ ခ်က္ႏိုုင္တယ္...အမရာလည္း အဲဒီလိုုမ်ိဳး ခ်က္ႏိုုင္တယ္လိုု ့ ၾကားဖူးသလိုုပဲ...း)

စံပယ္ခ်ိဳ said...

မအိမ္သူေရ
ေက်းဇူးပါေနာ္ ဟင္းခ်က္နည္းေတြအမ်ားၾကီးရလုိက္တယ္
ပုံေတြၾကည္႔ျပီးသေရေတာ႔လဲက်ခဲ႔တယ္ ....

ေမာင္သီဟ said...

သြားရည္တျမျမနဲ႔ ပုိ႔စ္ဖတ္သြားပါတယ္ အစ္မေရ စားေသာက္ဖြယ္ရာေတြ အျမင္နဲ႔ တင္ ဗုိက္ဆာတယ္ဗ်ဳိ႕ း)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...