Tuesday, July 5, 2011

သုပ္လိုက္ၾကစို႔ သူငယ္ခ်င္း

မအိမ္သူက အင္မတန္အသုပ္ႀကိဳက္ပါတယ္။ အသုပ္မရွိတဲ့ အရပ္မွာ မအိမ္သူေနလို႔မရပါဘူး။ အသုပ္ဆိုရင္ ဘယ္လိုပံုစံဘဲျဖစ္ျဖစ္ အကုန္လံုးကိုႀကိဳက္တာပါ။ Mayonnaise နဲ႔သုပ္တဲ့ အေနာက္တိုင္းစတိုင္လ္ ခ်ဳိခ်ဥ္စပ္ ယိုးဒယားစတိုင္လ္ ခ်ဥ္ငံစပ္ ဗမာစတိုင္လ္ မဆလာနဲ႔ ငရုပ္သီးစပ္စပ္ အိႏၵိယစတိုင္လ္ ဘယ္လိုနည္းနဲ႔ဘဲ သုပ္သုပ္ အသုပ္ဆို လာထားဆိုတဲ့ အစားထဲက.. ဘယ္ေလာက္အထိ ႀကိဳက္လဲဆို ကိုယ္လံုး၀မႀကိဳက္တဲ့ အစားအေသာက္ ကိုေတာင္ သုပ္လိုက္ရင္ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္စြာ စားလို႔ရပါတယ္။ ရန္ကုန္မွာတံုးကဆိုလည္း လမ္းသြားရင္း အသုပ္သည္ျမင္ရင္ မေနႏိုင္ပါဘူး။ တစ္ပြဲေလာက္ေတာ့ စားလိုက္ရမွ ေက်နပ္တာ… ထမင္းစားရင္လည္း အသုပ္တစ္ခုခုပါရင္ မအိမ္သူအတြက္ တျခားဟင္းမလုိပါဘူး။ ထမင္းျဖဴနဲ႔ အသုပ္နဲ႔တင္ တစ္၀ႀကိတ္ပစ္လိုက္တာဘဲ။ တခါတေလလည္း မန္က်ည္းသီးစိမ္းေထာင္းတို႔ မရမ္းသီးေထာင္းတို႔ သရက္သီးစိမ္းေထာင္းတို႔ ေထာင္းစားၿပီးလို႔ နဲနဲက်န္ေနရင္ ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္ၿပီး သိမ္းထားလိုက္ ပါတယ္။ ၿပီးေတာ့မွ ေနာက္ေန႔မွာ အဲဒီထဲကို ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီးထည့္ နံနံပင္ လွီးထည့္ၿပီး ေရာနယ္သုပ္စားတာ မ်ဳိးလည္း လုပ္ပါတယ္။ ခ်ဥ္စပ္သုပ္ ကေလးေတြေပါ့။  ထမင္းနဲ႔တြဲဖက္လို႔ ဟင္းအျဖစ္သုပ္စားျဖစ္တဲ့ အသုပ္ေလးတစ္ခ်ဳိ႕ကို ဓါတ္ပံုရိုက္ထားတာ ရွိသေလာက္ကေလး ေ၀မွ်ေပးလိုက္ပါတယ္။ က်န္ေသာ အသုပ္မ်ဳိး  ေပါင္းစံုကိုေတာ့ ေနာက္မ်ားမွ ထပ္ဆက္ၾကတာေပါ့ေနာ္။ ဓါတ္ပံုရိုက္ထားတာ အဆင္သင့္ မရွိေသးလို႔ပါ။
ငါးဖယ္ေၾကာ္နဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ သုပ္ထားတာပါ။
ပထမေန႔မွာ ငါးဖယ္ေၾကာ္စားၿပီး သံုးေလးခုက်န္ေနလို႔ ေနာက္ေန႔မွာ ဟင္းတစ္ခြက္ျဖစ္ေအာင္ စီမံထားတာပါ။ ငါးဖယ္ပါးပါးလွီး ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၾကက္သြန္နီ ေဂၚဖီ မုန္လာဥနီ ငရုပ္သီးစိမ္း အားလံုးပါးပါးလွီး ဆား သို႔မဟုတ္ ငံျပာရည္ ဟင္းခတ္မႈန္႔ (အခ်ဳိမႈန္႔စားရင္ အခ်ဳိမႈန္႔)ထည့္ သံပုရာေရၫွစ္ၿပီး ခ်ဥ္စပ္ေလး အၾကမ္းသုပ္ သုပ္ထားတာပါ။ ပဲမႈန္႔တို႔ ဆီခ်က္တို႔ မပါပါဘူး။

ခရမ္းသီး မီးဖုတ္သုပ္
ခရမ္းသီးကို မီးေအးေအးနဲ႔ ေပ်ာ့သြားေအာင္ဖုတ္ၿပီး အခြံခြာ ကပ္ေၾကးနဲ႔ ခပ္ေသးေသး အတံုးေလးေတြ ျဖစ္ေအာင္ၫွပ္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီ ငရုတ္သီးစိမ္း နံနံပင္ ပါးပါးလွီးၿပီး ဆား ဟင္းခတ္မႈန္႔ ႏွမ္းေလွာ္ထည့္ ေျမပဲေလွာ္ လံုးျခမ္းကြဲကေလး ထုထားတာ ႀကိဳက္တတ္ရင္ ထည့္ၿပီး ဆီစိမ္းကေလးဆမ္း အားလံုးေရာနယ္ သုပ္လိုက္ရင္ ခရမ္းသီး မီးဖုတ္သုပ္ ေမႊးေမႊးေလးရပါၿပီ။ (အဆိမ့္သုပ္ပါ။ အခ်ဥ္ေလးနဲ႔စားခ်င္ရင္ေတာ့ သံပုရာရည္ေလး နည္းနည္းၫွစ္ၿပီး သုပ္လို႔ရပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ သိပ္ခ်ဥ္ရင္ စားလို႔မေကာင္းပါဘူး။ ခရမ္းသီးက အခ်ိဳဆိုေတာ့ အဆိမ့္သုပ္ကေလးက ပိုေကာင္းပါတယ္။)

ရခိုင္ငါးနီတူသုပ္
ဒါကေတာ့ ရခိုင္သုပ္ပါ။ ခ်ဥ္ခ်ဥ္ စပ္စပ္ ရွဴးရွဴး ရွဲရွဲ ႀကိဳက္တတ္ရင္ ခံတြင္းေတြ႔မယ့္ အသုပ္ပါ။ ငါးနီတူေျခာက္ ကေလးေတြကို ဒယ္အိုးတစ္ခုထဲမွာ မီးေအးေအးေလးနဲ႔ ေမႊးရြလာတဲ့အထိ စိတ္ရွည္လက္ရွည္ ေလွာ္ထားပါ။ ၿပီးရင္ အေအးခံၿပီး ေလလံုတဲ့ ဗူးတစ္ခုခုထဲ ထည့္ထားပါ။ ငရုပ္သီးစိမ္းေလးေတြကို အၫွာေျခြ ေရေဆးၿပီး ဒယ္အိုးမွာ မီးေအးေအးနဲ႔ ေလွာ္ပါ။ အစပ္ႀကိဳက္သေလာက္ (စားႏိုင္သေလာက္) မ်ားမ်ားထည့္လို႔ရပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီ နံနံပင္ ပါးပါးလွီးထားပါ။ ၾကက္သြန္ၿဖဴ အခြံခြာထားပါ။ သရက္သီးစိမ္း ကိုအခြံခြာၿပီး သံုးေလးစိတ္ေလာက္ကို အတံုးေလးေတြ လွီးထားပါ။ (မရမ္းသီးစိမ္းနဲ႔လည္း ရပါတယ္။ သရက္သီး မရမ္းသီး ဘာမွမရရင္ သံပုရာရည္ ၫွစ္ၿပီး သုပ္လို႔ရပါတယ္။) ငရုပ္ဆံုထဲ ေလွာ္ထားတဲ့ ငရုပ္သီးထည့္ ဆားနဲ႔ ဟင္းခတ္မႈန္႔ထည့္ သရက္သီးထည့္ ၾကက္သြန္ၿဖဴႏွစ္မႊာ သံုးမႊာေလာက္ထည့္ အားလံုးေရာေထာင္းပါ။ သိပ္အရမ္းႀကီးေတာ့ မညက္ပါေစနဲ႔။ အားလံုးေရာၿပီး လံုးျခမ္းကြဲျဖစ္သြားရင္ ရပါၿပီ။ ေနာက္ဆံုးမွ ၾကက္သြန္နီလွီးထားတာနဲ႔ နံနံပင္နဲ႔ကို ငရုပ္ဆံုထဲထည့္ၿပီး ငရုပ္သီးေထာင္းထားတာနဲ႔ ေရာသြားေအာင္ က်ည္ေပြ႔နဲ႔ အသာေလးေမႊေပးပါ။ ေထာင္းဖို႔မဟုတ္ပါဘူး။ ၾကက္သြန္နီ ေပ်ာ့ၿပီးႏြမ္းရံုကေလးပါ။ (တကယ္လို႔ သရက္သီး မရမ္းသီး မရွိရင္ က်န္တာေတြဘဲ ေထာင္းၿပီး သုပ္တဲ့အခ်ိန္မွာ သံပုရာရည္ ခ်ဥ္ခ်ဥ္ေလး ၫွစ္ပါ။) ငါးနီတူ ေလွာ္ထားတာ ေလးေတြကို ေရတစ္ခ်က္ေလာက္ ေဆးလိုက္ၿပီး ငရုပ္ဆံုထဲက ေထာင္းထားတဲ့ အစာေတြနဲ႔ ေရာနယ္လိုက္ရင္ ငါးနီတူ ရခိုင္သုပ္ ခ်ဥ္စပ္ကေလးရပါၿပီ။ (နယ္ရင္ လက္အိတ္နဲ႔နယ္ပါ။ ငရုပ္သီးမ်ားေတာ့ လက္အရမ္းပူပါတယ္။) ငါးနီတူက စားခါနီးမွ သုပ္တာေကာင္းပါတယ္။ သုပ္ၿပီးရင္လည္း ခ်က္ခ်င္းစားပါ။ ၾကာရင္ေပ်ာ့သြားေတာ့ စားမေကာင္းေတာ့ပါဘူး။

ျပည္ႀကီးငါးနဲ႔ ပုဇြန္ ခ်ဥ္စပ္သုပ္
ၿပည္ႀကီးငါးနဲ႔ ပုဇြန္ကိုျပဳတ္ၿပီး လိုသေလာက္ လွီးထားပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ တစ္မႊာေလာက္ကို ႏုတ္ႏုတ္စင္း ၾကက္သြန္နီ နံနံပင္ ငရုပ္သီးစိမ္း ပါးပါးလွီးၿပီး ဆား ဟင္းခတ္မႈန္႔ထည့္ သံပုရာရည္ ခ်ဥ္ခ်ဥ္ေလး ၫွစ္ၿပီး အားလံုးေရာနယ္ သုပ္လိုက္တာပါဘဲ။

ဒါကေတာ့ ထမင္းနဲ႔စားတာမဟုတ္ပါဘူး။ သြားေရစာအေနနဲ႔ သုပ္စားတဲ့ ေျပာင္းဖူးျပဳတ္သုပ္ပါ။
ေျပာင္းဖူးျပဳတ္ကို အေစ့ေျခြ ဒါမွမဟုတ္ ဓါးနဲ႔ပါးပါးလွ်ပ္ၿပီး လွီးလဲရပါတယ္။ (ဓါးနဲ႔လွီးသုပ္တာ ပိုစားေကာင္းတယ္။) ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီး နံနံပင္ ငရုပ္သီးစိမ္း ပါးပါးလွီး ႏွမ္းေလးထည့္ မဆလာေလးျဖဴး ဆား ဟင္းခတ္မႈန္႔ေလးထည့္ ဆီစိမ္းေမႊးေမႊးေလးဆမ္းၿပီး အားလံုး ေရာနယ္သုပ္စားပါတယ္။ ေရေႏြးၾကမ္းေလးနဲ႔ ျမည္းလို႔ ေကာင္းမွေကာင္း ...

ဓါတ္ပံုေတြၾကည့္ၿပီး ျမင္သာျမင္ မၾကင္ရ ဒုကၡေပးတယ္လုိ႔မ်ား ထင္ၾကမလားမသိ… :) 
သုပ္နည္းေလးေတြပါ ေ၀မွ်ေပးထားပါတယ္။
မအိမ္သူလက္ရာ အသုပ္ကေလးမ်ား စားခ်င္ရင္ေတာ့ ကေမာၻဒီးယား လာလည္ၾကေပါ့ေနာ္ … :D

အၿမဲတမ္း ၿငိမ္းခ်မ္းၾကပါေစ။

17 comments:

PhyoPhyo said...

အသုပ္ေလးေတြႀကိဳက္တယ္။
ေက်းဇူး ေျပာင္းဖူးသုပ္ေလးသုပ္စားမယ္။
ခရမ္းသီးမီးဖုတ္သုတ္ေလးေရာပဲ။
ေက်းဇူး
ခင္မင္တဲ့
pp

လၿပည္႔ရိပ္ said...

ကြ်န္မလည္း အသုပ္အရမ္းၾကိဳက္တယ္။ ၾကည့္ရတာနဲ့တင္ သြားေရက်လာၿပီ။ အားရင္လုပ္စားဦးမွပဲ..

Angelhlaing(May everybody be happy and healthy! said...

စားခ်င္တယ္ဆိုမွ ဟင့္ဟင္...:):)

rose said...

ရို႕စ္လည္း အသုပ္ ႀကိဳက္တယ္ မအိမ္သူေရ။ ငါးဖယ္သုပ္၊ ခရမ္းသီးသုပ္၊ ငါးနီတူသုပ္ အားလုံး ျမည္းႀကည္႔သြားျပီေနာ္ း)

ေမဓာ၀ီ said...

အသုပ္ကေတာ့ ဘာပဲသုပ္သုပ္ ႀကိဳက္တယ္ မအိမ္သူေရ ... ။
မအိမ္သူ လက္ရာအသုပ္စားခ်င္လို႔ ကေမၻာဒီယားလာလည္မယ္ေနာ္ ေလယာဥ္စရိတ္ေလးပဲ မစပါ။ :))

mstint said...

အသုပ္စံုေလး ဝင္ဖတ္သြားတယ္ မအိမ္သူေရ။ ျမန္မာလူမ်ိဳးတို႔ႏွစ္သက္တဲ့ အစားအစာေပါ့ေနာ္။ မႏၲေလးက အန္တီ့သူငယ္ခ်င္း တစ္ေယာက္ဆိုရင္ အားတိုင္း ေဂၚဖီသုပ္ကိုပဲ သုပ္စားေနတာေလ း)
ေပ်ာ္ရႊင္ပါေစကြယ္။

ေမတၱာျဖင့္
အန္တီတင့္

ေခ်ာ(အစိမ္းေရာင္လြင္ျပင္) said...

မအိမ္သူဆီ အလည္လာဖို႔ထီထိုးဦးမွ
ထီေပါက္လို႕ကေတာ႕ အေျပးကေလးလာခဲ႔မယ္ အသုပ္ေပါင္းစံသုပ္ေကၽြးေနာ္
ဘာသုပ္ျဖစ္ျဖစ္ ၾကိဳက္တယ္။
မံုရြာအလည္သြားေတာ႔ ကုကၠဳိလ္ရြက္တို႔ ထေနာင္းရြက္တို႔ သုပ္စားတာေတြ႔ခဲ႔ဖူးတယ္။ ေတာ္ေတာ္စားေကာင္းတယ္

လသာည said...

အသုပ္ဆို ခ်ဥ္ငန္စပ္ စားခ်င္တာ ဂလု..။ ျပည္ၾကီးငါးနဲ႔ ပုဇြန္ခ်ဥ္စပ္သုပ္ေလးလုပ္စားဦးမယ္.. (ျပည္ၾကီးငါးရတဲ့အခါက်ရင္)

SHWE ZIN U said...

အသုပ္ ဆို ဖုတ္ သုပ္တာ ပိုႀကိဳက္တယ္ ေမႊးလို႕ မီးဖုတ္ သုပ္တာေျပာတာေနာ္

Cameron said...

အကုန္ၾကိဳက္တယ္....:P


ခင္တဲ႔
မုိးေငြ႔

ေတာက္ပၾကယ္စင္ said...

အသုပ္ေတြအားလုံး အကုန္ေကာင္းမည့္ပုံပဲ
က်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္ ႀကည္လင္၀င္းပ ေအးျမပါေစ

မိုးစက္ပြင့္ said...

ငယ္ငယ္ထဲက အသုပ္ၾကိဳက္တယ္
ကေမၻာဒီးယားလာဖို႕ ၾကိတ္ၾကံေနတယ္ (တိုးတိုးေလးေျပာသြားသည္)

အဂၤါဟူး said...

ပုဇြန္သုတ္ ႀကိဳက္တယ္.. ငါးနီတူးသုတ္ မၾကာမၾကာ စားတယ္။

ဒီေန႕ေတာင္ ခရမ္းသီး မီးဖုတ္သုတ္ စားျဖစ္ေသးတယ္... ဟာဟ

အသုပ္ႀကိဳက္တာခ်င္း လာတူေနတယ္..

စံပယ္ခ်ိဳ said...

အသုပ္ဆုိအားလုံးၾကိဳက္တယ္
ဗိုက္လဲၿပည္႔တယ္...ထဲ႔လဲသြားတယ္ေနာ္။ ။

KMC@ခ်င္းေလး said...

သေဘာက်လို႔ခ်က္ခ်င္းထျပီးေခါက္ဆြဲသုပ္စားလိုက္တယ္ဗ်ာ.. ေကာင္းမွေကာင္း..(မညာဘူးေနာ္.အမွန္တိုင္းေျပာလိုက္တာ)ဟီဟိ.

Clozest said...

မအိမ္သူ ဘေလာ့ကိုလာရင္ သြားေရက်ၿပီး ဗိုက္ဆာၿပီး ၿပန္ၿပန္သြားရတယ္။ ေနာက္မလာေတာ့ဘူး။ :P

Anonymous said...

အမေရ အိပ္ယာကနုိးနုိးခ်င္းပဲ ဘာရယ္မဟုတ္ေလွ်ာက္ၾကည္.ရင္းနဲ. အမဆိုဒ္ကုိ ေတြ.လို.၀င္လိုက္တာ.....အသုပ္ေတြကိုၾကည္.ၿပီး ဲဗိုက္ထဲက အသံေတြ ထြက္လာကုန္ၿပီ....ၿပန္ေလ်ာ္ေပး....:P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...